Davida Bowieho, Boba Dylana a další hvězdné portréty Antonína Kratochvíla vystavuje Galerie města Pardubic

Ve středu 13. ledna byla v Galerii města Pardubic zahájena výstava fotografií Antonína Kratochvíla. K vidění je vybraná dvacítka velkoformátových portrétů slavných osobností ze známého cyklu Persona, mezi nimiž například nechybí ani před několika dny zemřelý zpěvák David Bowie. Snímky jsou veřejnosti přístupné do 28. února.

„Cyklus Persona je o lidech. O lidech obyčejných, hvězdičkách i skutečných osobnostech, které jsem v minulosti nafotil. Tady v Pardubicích můžete vidět známé tváře z popkultury. Vybrali jsme převážně světové herce, zpěváky, režiséry, ale i pár slavných Čechů a Češek,“ říká autor fotografií Antonín Kratochvíl.

Objektiv fotoaparátu Antonína Kratochvíla zachytil například zpěváky Bona Voxe, Boba Dylana, herce Billyho Boba Thorntona, Jeana Rena, Johnnyho Deppa či filmového režiséra Bernarda Bertolucciho. Součástí výstavy je také portrét zpěváka Davida Bowieho, který byl vzhledem k nedávné smutné události pořadateli doplněn černou růží. Z českých tváří mohou návštěvníci vidět například herce Pavla Landovského.

„Nebylo to jednoduché. Oni jsou zvyklí na ty své klasické pózy a to já nechci. Nejlepší snímky tak většinou vznikaly až na konci naší fotografické seance. Až po nějakých třiceti čtyřiceti minutách se unaví, odhodí svou naučenou masku a to je moment, kdy začínám fotit,“ doplňuje Kratochvíl.

Kromě pardubické expozice Persona v současné době probíhá také pražská výstava s názvem Přívozy, kterou Antonín Kratochvíl zahájil v prosinci loňského roku v galerii G1. Zájemci ji mohou navštívit ještě do konce ledna.

Antonín Kratochvíl je světově uznávaný český fotograf. Ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii, za kterou již třikrát získal cenu World Press Photo, cenu Leica či ocenění Lucie Award. Jeho fotografie se objevují v nejprestižnějších novinách a časopisech po celém světě, jeho práce je vystavena ve sbírce Bibliotheque Nationale v Paříži, v Muzeu moderního umění v San Franciscu a v dalších zemích. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.

foto: Antonín Kratochvíl