Střepy a střípky Souhvězdí Gulag

Střepy a střípky Souhvězdí Gulag Karla Pecky vychází jako audiokniha

Střepy a střípky Souhvězdí Gulag, povídky spisovatele Karla Pecky, byly jako audiokniha pokřtěno v legendárním pražském hostinci U Černého vola na Loretánském náměstí. Knihu načetli herci iroslav Táborský a Lukáš Hlavica. Audiokniha na dvou CD obsahuje kompletní sbírku syrových jáchymovských textů Na co umírají muži a výběr o poznání laskavějších Malostranských humoresek. Nebo třeba porevoluční povídku Spiknutí dobrodějů, která podrobně líčí, jak parta štamgastů v čele s Karlem Peckou na začátku 90. let zachrání pivnici U Černého vola před divokou privatizací.

„On to snad musel nahrávat, přesně tak to probíhalo,“ uvádí dlouholetý bývalý předseda spolku hostince Josef Vomáčka po poslechu ukázky. A skromně dodává, že zisk této „instituce“ bezmála již třicet let směřuje na podporu Ústavu pro sluchově postiženou mládež sídlícího poblíž. „Spiknutí jsem do výboru zařadil na doporučení dnes již zesnulého Jiřího Stránského, rovněž jednoho z party dobrodějů,“ říká Daniel Pagáč, který se po loňském úspěšném vydání souborného díla Karla Pecky rozhodl ve znovuobjevování vynikajícího prozaika pokračovat.

Součástí setkání byl i křest knihy úryvků nazvané Střípky a Střepy Souhvězdí Gulag. Jejím smyslem je představit Karla Pecku formou vybraných ukázek – střípků, ale i ostrých střepů z jeho románové a povídkové tvorby. Devadesátku krátkých textů doplňuje 50 jedinečných grafik malíře Miloše Kotka. „Své romány i povídky psal tak, že čtenář má dojem, že je jedním z těch, kteří tam taky s ním byli. Proto si Karla Pecky nesmírně vážím,“ prozrazuje socioložka Jiřina Šiklová, která se v 70. letech podílela na „pronesení“ románu Štěpení, jedné z prvních knih vydaných v exilu u Škvoreckých v 68 Publishers. „Kdyby se Pecka narodil ve větším národě, patřil by dnes mezi světové spisovatele,“ uzavírá své vystoupení filosof Daniel Kroupa, jedna z osobností, které se doslovem podílely na vydání autorova souborného díla.

Moderování se ujal úspěšný fotbalový trenér Antonín Barák, který zároveň přečetl několik ukázek včetně té, jak nevšedně vnímali finálový zápas mistrovství světa mezi Maďarskem a Německem v roce 1954 političtí vězni v jáchymovských pracovních táborech.